ΑΙΤΗΜΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ TAXIS

Αρ.πρωτ.87

Προς:

κ.Πρωθυπουργό,

κ.Υπουργούς

κ.Γεν.Γραμματείς

κ.Διοικητή

Οικονομικό Επιμελητήριο

Κοιν.:

κ. Βουλευτές

ΠΟΦΕΕ

Ξάνθη 30-09-2020

Θέμα: ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ TAXIS ΠΟΥ ΧΡΗΖΟΥΝ ΑΜΕΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ.

Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Υπουργοί, Κύριοι Γεν.Γραμματείς.

Kύριοι υπεύθυνοι τμημάτων και ιθύνοντες νόες για τις εφαρμογές, προγράμματα και δηλωτικές υποχρεώσεις, ο σοφός λαός λέει «Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα δε γίνεται». Τελικά όμως γίνεται! Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα δηλωτικών υποχρεώσεων που τυπικά διεκπεραιώνονται από εμάς του επιστήμονες λογιστές καθημερινά, ήρθε να προστεθεί και η σωρεία αιτήσεων, προγραμμάτων στήριξης και επιδομάτων επί COVID-19. Παράλληλα το κράτος αποφάσισε, ότι μέσα σε αυτό τον διογκωμένο κόλαφο εργατικής πίεσης, είναι η κατάλληλη στιγμή να οργανώσει, να αναβαθμίσει  και να εκσυγχρονίσει τα απαρχαιωμένα συστήματα τόσο σε δημόσιο όσο και σε ΟΤΑ.

Τίθενται λοιπόν τα ερωτήματα: Είναι η κατάλληλη στιγμή να οργανωθούν οι Δήμοι και να δηλωθούν τα σωστά τετραγωνικά των δημοτών;

Είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνουν οι τακτοποιήσεις του περιουσιολογίου;

Είναι η κατάλληλη στιγμή να ψηφιοποιηθεί (τυπολατρικά και μόνο) η συνεργασία μας, και των πολιτών, με τις δημόσιες υπηρεσίες;

Και εντέλει είναι δυνατόν μέσα σε αυτό το καθεστώς πίεσης εργασίας να θεωρείτε ότι είναι και η κατάλληλη στιγμή να καθιερωθούν και τα ηλεκτρονικά βιβλία;

Ανακοινώθηκε ότι η ΑΑΔΕ θα προβεί στην αγορά 2440terabytes για την αναβάθμιση του συστήματος cloud, κυρίως για τον απαιτούμενο χώρο των ηλεκτρονικών βιβλίων, την ώρα που το ίδιο το (υποτιθέμενο) υπάρχον σύστημα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον όγκο πληροφοριών και στον αριθμό των χρηστών.

Και εδώ γεννάται νέο ερώτημα. Γιατί πραγματοποιείται πιστοποίηση μέσω κωδικών taxis σε κάθε σύστημα και πλατφόρμα αφού το ίδιο το taxis δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των χρηστών του;

Οι λογιστές αυτή τη χρονική στιγμή, πέραν των καθημερινών εργασιών μας, καλούμαστε να τροποποιήσουμε τα Ε9 βάσει των  τακτοποιήσεων με το Ν.4495/2017, να αναρτήσουμε τα τετραγωνικά στους Δήμους,  να υποβάλλουμε αιτήσεις στο πρόγραμμα Γέφυρα, να προβούμε στην έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να ελέγξουμε επιστροφές και οφειλές, να τροποποιήσουμε τα παλιά μισθωτήρια (ανάρτηση, τροποποίηση, λύση) καθώς και να προβούμε σε όποιες αλλαγές σε επιδόματα (ΚΟΤ, ΚΕΑ, Α21), πέρα από τον καθημερινό όγκο της κατεξοχήν λογιστικής εργασίας μας.

Δουλεύουμε το τελευταίο εξάμηνο υπ’ ατμόν για να προσφέρουμε τόσο στους πελάτες μας, όσο και στο ίδιο το κράτος όλες αυτές τις διαδικασίες – πληροφορίες που καθίστανται απαραίτητες για να «προχωρήσει» το σύστημα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Είναι άδικο να χάνουμε πολύτιμο χρόνο τόσο επαγγελματικό όσο και προσωπικό, λόγο αδυναμίας του taxis, ώστε να μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε όλες τις δηλώσεις και αιτήσεις για τους πελάτες μας. Οι χαμένες εργατοώρες είναι διπλά χαμένες γιατί α) δεν φέρουμε ευθύνη για την κωλυσιεργία του συστήματος και β) γιατί δεν θα αποζημιωθούμε το χρόνο που ξοδεύουμε.

Το κάθε μέλος του κλάδου μας θα πρέπει να είναι υπόλογο απέναντι ΚΑΙ στο κράτος ΚΑΙ στον πελάτη;  Χωρίς όμως να πληρωθεί παραπάνω για τις χαμένες εργατοώρες, που δεν είναι υπαιτιότητα του πελάτη. Χωρίς να έχει δικαίωμα λάθους (γιατί για τον λογιστή το σύστημα προβλέπει πρόστιμο, για τον Δημόσιο Υπάλληλο  όχι  (υπαιτιότητα χρήστη). Χωρίς να έχει δικαίωμα άρνησης (πλέον ) προς τους πελάτες. Χωρίς να έχει δικαίωμα ανάπαυλας. Χωρίς να έχει δικαίωμα ασθενείας. Χωρίς να έχει δικαίωμα ακόμη και στο θάνατο αφού θα επιβαρύνει τους κληρονόμους με τεράστιο όγκο διαδικασιών.

Τα υπερμεγέθη πρόστιμα και οι ποινές που διέπουν κάθε λάθος ή ανθρώπινη αμέλεια αποδεικνύουν την περιφρόνηση για το έργο που προσφέρει ο κλάδος μας στο κράτος, στους επαγγελματίες και στους πολίτες. Όλη αυτή η πίεση στο να γίνουν όλα σήμερα, άμεσα, γρήγορα, τώρα, μας προκαλεί χρόνιο άγχος με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας. Αναλογιστήκατε ποτέ πόσοι συνάδελφοι έχουν καταλήξει επί το έργο, αγχωμένοι και καταβεβλημένοι για να προλάβουν μία προθεσμία; Αλλά αντί της προθεσμίας  εκπνέουν οι ίδιοι; Αυτό το βάρος, αυτών των απωλειών, βαραίνει τους ώμους όλων μας σε αυτή την κοινωνία.

Ακόμη και  εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε ότι οι παρατάσεις δίνονται την τελευταία στιγμή όταν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει το σύστημα. Γιατί θα πρέπει να παθαίνουμε εγκεφαλικό κάθε φορά που εκπνέει μια προθεσμία;  Ή να γινόμαστε επαίτες για παρατάσεις, ενώ ευθύνονται άλλοι γι αυτό;  Νιώθουμε εγκλωβισμένοι σε ένα κράτος τιμωρό, αντίπαλο και σκληρό επικριτή.

Τα ερωτήματα είναι συνεχόμενα προς τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες, αλλά ποτέ δε δόθηκε μία σωστή και καταρτισμένη απάντηση. Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό ότι εμείς προσπαθούμε να είμαστε δίπλα σας, αλλά εσείς στέκεστε απέναντί μας με την αδιαφορία και την απαξίωση του επιστημονικού μας κλάδου.

Χρόνια περιμένουμε πολλές απαντήσεις από τους αρμόδιους.  Θα δοθεί επιτέλους όμως μία απάντηση ή έστω μία λύση, ώστε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας;

Με τιμή

Για το Δ.Σ. ΕΦΕΕ ΞΑΝΘΗΣ

Σχετικά με τον Συγγραφέα

efeexuser
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΕΤΟΣ ΙΡΥΣΗΣ 2013

Αφήστε το σχόλιο σας στο "ΑΙΤΗΜΑ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ TAXIS"

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*