COVID-19 –ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Αρ. Πρωτ.83
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς
Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Σταϊκούρα Χρήστο
Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
κ. Βρούτση Ιωάννη
Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κ. Γεωργιάδη Άδωνι
Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Βορίδη Μαυρουδή
Τον Υφυπουργό Οικονομικών
κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο
Τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων
κ. Πιτσιλή Γεώργιο
Τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης
κ. Πιερρακάκη Κυριάκο
Κοινοποίηση:
-Διοικητή Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), κ. Χάλαρη Χρήστο
-Πρόεδρο Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κόλλια Κωνσταντίνο
-Διοίκηση 1ου Περιφερειακού Τμήματος ΟΕΕ
-Πρόεδρο Κο Καμπάνη Βασίλειο και ΔΣ της ΠΟΦΕΕ
Ξάνθη 09/06/2020


COVID-19 –ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Καταγραφή των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και αντιμετώπισή τους.
Καλοκαίρι 2020 και τοπίο στην ομίχλη ….
Τίποτε δεν θυμίζει ότι πάμε σε καλοκαίρι, ο χειμώνας είναι μακρύς απ΄ ότι φαίνεται και οι λάμπες των γραφείων μας θα είναι αναμμένες εν μέσω θέρους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας παλιές και νέες που προστέθηκαν μετά το lockdown του Μαρτίου.
Ενώ θα έπρεπε να ολοκληρώσουμε το δύσκολο έργο μας μέχρι την 30-6-2020, εμείς είμαστε ακόμη στην αρχή, με τα συστήματα της ΑΑΔΕ και της ΕΡΓΑΝΗ να υπολειτουργούν και να δυσχεραίνουν ακόμη πιο πολύ το έργο μας. Και είμαστε στην αρχή, σε μία περίοδο στην οποία γίνεται προσπάθεια επαναφοράς στην κανονικότητα, (μη κανονικότητα), σε συνθήκες δύσκολες .
Το πρόβλημα ξεκίνησε τον Μάρτιο με το lockdown, το οποίο αγκάλιασε όλη τη χώρα και όλη την Κοινωνία και οικονομία δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Η
9 Ιουνίου 2020;e
Μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
Έτος Ιδρύσεως 1993 – ΑΦΜ 099488155
ΤΗΛ.2541075626-6937028976
www.efeex.gr – Email: [email protected]
9/6/2020
1993
Έτος Ιδρύσεως
Ε.Φ.Ε.Ε.Ξ
2
πολιτική ηγεσία της χώρας προεξάρχοντος των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, ξεκίνησε την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος που ενέσκυψε, ακαριαία.
Βροχή πράξεων νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), κατέκλυσαν τις οθόνες μας, πράξεις όμως κακογραμμένες και ακατανόητες πολλές φορές. Ακολούθησε καταιγισμός εγκυκλίων, σε μια προσπάθεια να εξειδικευθούν τα μέτρα και να εφαρμοστούν στην πράξη. Έκλεισαν επιχειρήσεις, τέθηκαν συμβάσεις εργασίας σε αναστολή, ελήφθησαν μέτρα προστασίας και μέτρα στήριξης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Κι ενώ όλοι ήτανε σε καραντίνα, ποιος θα τα εφάρμοζε όλα αυτά; Ποιος άλλος φυσικά από τον λογιστή!! Οι λογιστές ήταν αυτοί που στήριξαν την κοινωνία. Χωρίς εμάς, κανένας δεν θα μπορούσε να στηριχθεί από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Ο κλάδος μας ήταν αυτός που βρισκόταν μπροστά στις οθόνες νυχθημερόν στην προσπάθειά του να φέρει εις πέρας τις τρέχουσες υποχρεώσεις αλλά και τις νέες που προέκυψαν λόγω κορονοϊού και να βοηθήσει, σ’ αυτήν τη δύσκολη συγκυρία τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.
Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, χωρίς παράταση των τρεχουσών υποχρεώσεων, ένας ολόκληρος κλάδος, χωρίς καμία προστασία, χωρίς καμία ενίσχυση, έστω οικονομική, χωρίς να πληρώνετε από τους πελάτες του, οι οποίοι εν πολύς είχανε ή αποκτήσανε οικονομικό πρόβλημα ή στην χειρότερη εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση και άρχισαν τα παζάρια, σήκωσε όλο το βάρος υλοποίησης των μέτρων που πάρθηκαν.
Το χειρότερο όλων, ήταν ότι βρεθήκαμε απροετοίμαστοι μπροστά σε έναν κυκεώνα μέτρων και αποφάσεων, οι οποίες πάντα συνοδευόταν και συνοδεύονται ακόμη και τώρα από προθεσμίες για την ομαλή «υποτίθεται» υλοποίησή τους, με κακογραμμένες και περίπλοκες εγκυκλίους και με καθόλου ή ελάχιστες οδηγίες για την εφαρμογή τους.
Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή και τεράστια ψυχολογική φόρτιση, η οποία δημιουργούνταν λόγω της συνεχούς επικοινωνίας με τους φορολογούμενους με email, με messenger, viper και οτιδήποτε άλλο φανταστείτε, ώστε να ενημερωθούν και να καθοδηγηθούν μέσα στον πανικό.
Στην προσπάθεια να γίνουν διακριτοί οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή. Πολλοί φορολογούμενοι έμειναν εκτός ενίσχυσης, είτε γιατί οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου έληξαν πριν την 21η Μαρτίου ή σαν μακροχρόνια άνεργοι πέραν των 24 μηνών, είτε γιατί στην πληθώρα των πληροφοριών κάποιοι συνάδελφοι εκ παραδρομής δεν υπέβαλλαν ή υπέβαλλαν λανθασμένες δηλώσεις και πολλές άλλες περιπτώσεις. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και η ηλεκτρονική μεταρρύθμιση για πλήθος
9 Ιουνίου 2020;e
Μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
Έτος Ιδρύσεως 1993 – ΑΦΜ 099488155
ΤΗΛ.2541075626-6937028976
www.efeex.gr – Email: [email protected]
9/6/2020
1993
Έτος Ιδρύσεως
Ε.Φ.Ε.Ε.Ξ
3
υπηρεσιών του Δημοσίου που πρόσθεσαν επιπλέον φόρτο εργασίας στον κλάδο, επειδή σε κάθε περίπτωση αναζήτησης οποιουδήποτε πιστοποιητικού ή υποβολής οποιασδήποτε αίτησης-δήλωσης, απαιτούνται οι κωδικοί του taxis. ΕΣΠΑ, παιδικοί σταθμοί, εγγραφές στα γυμνάσια, λύκεια, επιδόματα ασθενείας, επιδόματα ανεργίας, κάρτες ανεργίας, ευρωπαϊκή κάρτα υγείας, πιστοποιητικά δήμων, πιστοποιητικά υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, βεβαιώσεις κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, δηλώσεις τετραγωνικών στους Δήμους και πλήθος περιπτώσεων που μέχρι πρόσφατα διεκπεραιωνόταν από τις υπηρεσίες του δημοσίου, πλέον ΔΕΝ διεκπεραιώνονται, με το πρόσχημα των μέτρων κατά του Κορονοϊού και μεταφέρθηκαν που αλλού; μα φυσικά στους φωτεινούς παντογνώστες, στους ΛΟΓΙΣΤΕΣ… Άραγε οι λογιστές έχουν ανοσία, δεν μολύνονται, δεν αρρωσταίνουν, δεν πεθαίνουν;;; Είναι λογιστές ή είναι ΚΕΠ;
Κλείνουμε ραντεβού με τις υπηρεσίες, ΕΦΚΑ, Δ.Ο.Υ., ΟΑΕΔ, ΚΕΠ και οι πόρτες είναι κλειστές και ποτέ δεν ανοίγουν για να μας δεχτούν, παρά μόνο από το παραθυράκι, έξω από τα κτίρια, όχι μέσα. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Τηρούμε τα μέτρα, φορούμε μάσκα, γάντια αλλά δεν μας δέχονται στις υπηρεσίες ακόμα και αν έχουμε ραντεβού!!
Τα προβλήματα συνοπτικά όπως τα καταγράφουμε σήμερα:
1-Πολλές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και μεγάλος αριθμός εγκυκλίων δύσκολων στην ερμηνεία και την εφαρμογή ειδικά στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
2-Συσσώρευση πολλών εκκρεμοτήτων ειδικά με το ΕΡΓΑΝΗ και την ΑΑΔΕ.
3-Αδυναμία ρύθμισης υποχρεώσεων οι οποίες ήταν ρυθμισμένες και ενεργές με άλλη διάταξη νόμου πριν την εφαρμογή του Ν.4646. Θέλουμε να ανοίξει η ρύθμιση των 24 και 48 δόσεων για όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις ώστε να βοηθηθούν οι φορολογούμενοι και να ανταπεξέλθουν εν μέσω της τεράστιας οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Είναι τουλάχιστον γελοία η τελευταία ρύθμιση του Ν.4152 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν.4646 και η εφαρμογή της.
4-Είμαστε στον Ιούνιο και φαίνεται ότι η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται σε μια παράταση των φορολογικών δηλώσεων ως 31-7-2020. Αυτό αν μη τι άλλο είναι κοροϊδία, όταν ούτως ή άλλως δινόταν η συγκεκριμένη παράταση κάθε έτος, χωρίς να υπάρχει κρίση πανδημίας και χωρίς να έχουμε βγει εκτός προγραμματισμού λόγω των νέων υποχρεώσεων που προέκυψαν. Το χρονικό περιθώριο της 31-7-20 δεν είναι αποδεκτό, διότι έχουμε επιφορτιστεί με πληθώρα υποχρεώσεων λόγω του Κορονοϊού και είναι αδύνατο να είμαστε χρονικά συνεπείς, ακόμη και αν δουλεύουμε όλη τη νύχτα.
5-Ανακοινώθηκε μείωση προκαταβολής αλλά ποια θα είναι; ..εμείς προτείνουμε την πλήρη κατάργησή της και κρίνουμε ανεπίτρεπτο να δίνουν οι επιχειρήσεις και
9 Ιουνίου 2020;e
Μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
Έτος Ιδρύσεως 1993 – ΑΦΜ 099488155
ΤΗΛ.2541075626-6937028976
www.efeex.gr – Email: [email protected]
9/6/2020
1993
Έτος Ιδρύσεως
Ε.Φ.Ε.Ε.Ξ
4
οι φορολογούμενοι προκαταβολή στις σημερινές οικονομικές συνθήκες και μάλιστα όταν η ίδια η πολιτεία προσπαθεί να τους στηρίξει με άλλους τρόπους.
6-Επίσης ειδικά τώρα, με την περίπτωση της πανδημίας είναι επιβεβλημένη η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, μνημονιακό κατάλοιπο και αντισυνταγματικό!!!
7-Ζητούμε να μην επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις στις περιπτώσεις υποβολής εκπρόθεσμων δηλώσεων ΦΠΑ, ΦΜΥ και λοιπών φορολογιών στις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με απόφαση, ή με πληττόμενο ΚΑΔ με το προσωπικό τους σε αναστολή…
8-Ζητούμε κυρίως την προστασία του κλάδου μας από την αυθαίρετη λειτουργία και συμπεριφορά των στελεχών του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, του Υπουργείου Εργασίας, με την θεσμοθέτηση της εκπροσώπησης και της συμμετοχής του οργάνου του κλάδου μας (ΠΟΦΕΕ), στη λήψη των όποιων αποφάσεων μας αφορούν σαν επαγγελματίες και καλούμαστε να εφαρμόσουμε.
Είμαστε αυτοί που αφουγκραζόμαστε καθημερινά την αγορά και τα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας και μπορούμε να συμβάλλουμε καθοριστικά.
Τα στελέχη του υπουργείου θα πρέπει να σταματήσουν να αποφασίζουν αυθαίρετα και να ψηφίζουν ότι τους κατέβει χωρίς την συναίνεσή μας και την εκ των προτέρων ενημέρωση και διαβούλευση. Εάν συνεχίσουν να λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, θα μας βρουν απέναντί τους, θα καταφύγουμε μαζικά στο συνήγορο του πολίτη και στη δικαιοσύνη, διεκδικώντας πρώτα την αξιοπρέπειά μας και τη ζωή μας καθώς και την αποζημίωσή μας για τις χιλιάδες ώρες, οι οποίες άσκοπα σπαταλήθηκαν και σπαταλούνται καθημερινά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Θέτουμε την ηγεσία των Υπουργείων προ των ευθυνών της.
9-Ζητούμε τον σεβασμό του επαγγελματία Λογιστή και επαναπροσδιορισμό, καθορισμό των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεών του. Δεν είμαστε ΚΕΠ, δεν είμαστε υπάλληλοι οποιουδήποτε Υπουργείου, Τράπεζας, ΟΤΑ, καθώς και οποιουδήποτε δημοσίου υπαλλήλου που ασκεί εξουσία στον Έλληνα πολίτη, παραπέμποντάς τον συνέχεια στον Λογιστή του για οτιδήποτε. Είμαστε επιστημονικός κλάδος και υπηρετούμε ως ελεύθεροι επαγγελματίες τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις και γι αυτό άλλωστε μας πληρώνουν. Είμαστε ΛΟΓΙΣΤΕΣ, είμαστε αυτοί που εφαρμόζουμε στην πράξη την φορολογική και οικονομική πολιτική της νόμιμης πολιτείας και όχι την κοινωνική.
10-Ζητούμε το σεβασμό τις Ελληνικής ΜΜΕ επιχείρησης, η οποία αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της Οικονομίας και της κοινωνίας Ολόκληρης.
11-Ζητούμε τον σεβασμό του Έλληνα πολίτη φορολογούμενου.
9 Ιουνίου 2020;e
Μέλος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)
Έτος Ιδρύσεως 1993 – ΑΦΜ 099488155
ΤΗΛ.2541075626-6937028976
www.efeex.gr – Email: [email protected]
9/6/2020
1993
Έτος Ιδρύσεως
Ε.Φ.Ε.Ε.Ξ
5
12-Ζητούμε την δίκαιη φορολόγηση όλων, στο πλαίσιο ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, αφού είμαστε οι εφαρμοστές της φορολογικής πολιτικής.
13-Ζητούμε τον έλεγχο της αγοράς και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, η οποία έχει φτάσει εν μέσω κρίσης σε δυσθεώρητα επίπεδα (και κανείς πλέον δεν συγκινείται), παρά κρύβεται πίσω από μία κακόγουστη μάσκα δήθεν προστασίας.
14-Ζητούμε την απλοποίηση των μέτρων που θα ληφθούν στη συνέχεια και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι πιο αποτελεσματικά από τα μέχρι σήμερα ληφθέντα. Η προτροπή των επιχειρήσεων να δανειστούν εκ νέου με διαχείριση των αιτήσεων από τις τράπεζες στα πλαίσιο της Αναπτυξιακής Ελληνικής Τράπεζας ή του ΤΕΠΙΧ(ΕΣΠΑ) με όρους και προϋποθέσεις, οι οποίοι δεν διαφέρουν και πολύ από την πρό COVID-19 περίοδο, κρίνεται αναποτελεσματική. Οι περισσότερες αιτήσεις δεν θα εγκριθούν και θα οδηγηθούμε σε κλείσιμο χιλιάδων ΜΜΕ. Βγείτε από το πλαίσιο και την διαχειριστική λογική του ΕΣΠΑ και χρηματοδοτείστε άμεσα τις επιχειρήσεις που λειτουργούν και μπορούν να διατηρήσουν θέσεις εργασίας και να κάνουν παραγωγή. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι μόνο με υπηρεσίες, οικονομία δεν γίνεται. Χρειάζεται δυναμική επανεκκίνηση με γενναία χρηματοδότηση του Πρωτογενή και του Δευτερογενή τομέα. Στην ανάγκη παγώστε τις Τραπεζικές Υποχρεώσεις και διαγράψτε και μεγάλο μέρος αυτών.
Σας υποσχόμαστε ότι στο εξής θα είμαστε απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία της πολιτείας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό σε νόμιμα πλαίσια, αξιοποιώντας τα όποια όπλα θα είναι στη διάθεσή μας, για να προστατέψουμε το επάγγελμά μας, την αξιοπρέπειά μας και τον φορολογούμενο πολίτη αυτής της χώρας.
Για το Δ.Σ της
Ε.Φ.Ε.Ε. Ξάνθης
Η Πρόεδρος Μπατζακίδου Ειρήνη Ο Αντιπρόεδρος Μέκακας Μαυρουδής
Ο Γραμματέας Σαββίδης Βασίλειος Ο Ταμίας Γρηγόρη Παντελής
Το Μέλος Παγωνάκης Δημήτριος Το Μέλος Λυμπερίδης Σωτήριος .

Σχετικά με τον Συγγραφέα

efeexuser
ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΕΤΟΣ ΙΡΥΣΗΣ 2013

Αφήστε το σχόλιο σας στο "COVID-19 –ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ"

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*